Aller au contenu
Accueil » Szarpaniec – Proste I Pyszne Ciasto, Które Zawsze Jest Rozchwytywane W Moim Domu.

Szarpaniec – Proste I Pyszne Ciasto, Które Zawsze Jest Rozchwytywane W Moim Domu.

    Lekkie kruche ciasto z ulubionym domowym dżemem. Co może być smaczniejszego i bardziej kuszącego? Ten przepis dostałam od przyjaciółki, jeszcze z lat szkolnych. Proste kruche ciasto przygotujesz łatwo, szybko i nie musisz być przy tym szefową kuchni.

    Zawsze serwuję je w moim domu, na każdą okazję. Zawsze wychodzi wyśmienite, dżem nie wypływa, a ciasto nie pali się.

    Bez względu na to, jakiego dżemu użyjesz jest pyszne, delikatne i miękkie. Spróbuj i przekonaj się sama!

    SKŁADNIKI

    • 400 g mąki

    • 200 g masła

    • 100 g cukru

    • 1 łyżeczka cukru waniliowego

    • 2 jajka

    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    • 200 g dżemu

    • szczypta soli

    PRZYGOTOWANIE

    1. Na początek, roztop masło w garnuszku, a następnie odstaw do ostygnięcia.

    2. W wygodnej misce ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Potem dodaj stopione masło i ubij wszystko mikserem.

    3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Zagnieć.

    4. 1/3 gotowego ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.

    5. Posyp lekko formę mąką lub przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto w formie (moja ma 35 na 25 cm.). Następnie całą powierzchnię ciasta wysmaruj grubą warstwą dżemu.

    6. Na wierzch, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zamrożoną wcześniej cześć ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.

    7. Po wystudzeniu, gotowe ciasto pokrój na porcje. Smacznego!

    Zawsze używam dżemu z kawałkami owoców lub powidła. Jeśli boisz się, że dżem wypłynie, utwórz wokół formy boki z ciasta.

    Nawiasem mówiąc, do tego przepisu możesz wymyślić wiele innych i oryginalnych nadzień, aby zawsze zaskoczyć swoich bliskich „nowym” ciastem! Spróbuj i opowiedz nam o swoich wrażeniach!