Aller au contenu
Accueil » Pyszne Rozgrzewające Zupy – Idealne Na Chłodne I Ponure Dni. Pokochasz Je.

Pyszne Rozgrzewające Zupy – Idealne Na Chłodne I Ponure Dni. Pokochasz Je.

    Niewielu może pochwalić się przestrzeganiem zasad zdrowego odżywiania w zimne, ponure dni. Dlatego zachęcamy do odpowiedniego przygotowania układu pokarmowego na nadchodzące obciążenia, po prostu ogrzej się i zafunduj sobie pyszne domowe zupy!


    O tej porze szczególnie pragniemy ciepła, opieki i czegoś smacznego. Najlepszym sposobem na uzyskanie wszystkiego naraz jest zrobienie zupy. Lekka zupa domowa jest idealna, gdy musisz dać żołądkowi kilka dni odpoczynku i poradzić sobie z konsekwencjami przejadania się.


    Domowe zupy na każdy dzień

    Przedstawiamy 3 przepisy na domowe zupy instant, których po prostu grzechem jest nie spróbować.

    Czeska zupa czosnkowa.

    Zarówno dorosłym, jak i dzieciom spodoba się zimna zupa czosnkowa – jest tak pachnąca i zdrowa.

    SKŁADNIKI

    • 1,5 l bulionu mięsnego

    • 500 g ziemniaków

    • 20 g masła

    • 10 ząbków czosnku

    • 1 jajko

    • koperek zielony do smaku

    • kminek, pieprz, sól do smaku

    GOTOWANIE

    1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.

    2. Pokrój jedną część czosnku (5 ząbków) na plasterki.

    3. Wysusz kminek w rozgrzanym suchym rondlu.

    4. Dodaj masło, pokrojony czosnek i ziemniaki do kminku.

    5. Lekko usmaż wszystko i wlej bulion.

    6. Doprowadzić do wrzenia i gotuj aż ziemniaki się ugotują.

    7. Przeciśnij pozostały czosnek przez prasę czosnkową i dodaj do zupy.

    8. Weź trochę płynu i wymieszaj z surowym jajkiem.

    9. Wlej to do zupy, dodaj sól, pieprz i zagotuj.

    10. Zdejmij z ognia. Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem. Smacznego!

    Zupa Warzywno-Fasolowa

    SKŁADNIKI

    • 200 g kalafiora

    • 3 ziemniaki

    • 100 g gotowanej fasoli

    • 1 łyżka oleju roślinnego

    • 1 cebula

    • 1 marchewka

    • kawałek pora o długości 3-4 cm

    • pietruszka i sól do smaku

    GOTOWANIE

    1. Pokrój marchewkę w paski, a cebulę w pół-pierścienie. Smaż marchewkę, cebulę i por na oleju.

    2. Podziel kalafior na kwiatostany, obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż do wrzącej wody.

    3. Dodaj marchewkę z cebulą i gotuj przez 15–20 minut.

    4. Dodaj fasolę do garnka (możesz wziąć konserwową białą, ale tylko bez sosu) i gotuj przez kolejne 5 minut. Podczas serwowania posyp zupę ziołami.

    Smacznego!

    Zupa z zielonego groszku i mięty

    Na pewno ugotowałeś zupę ze świeżego lub mrożonego zielonego groszku. Co z nutami mięty? Spróbuj!

    SKŁADNIKI

    • 1,5 l wody

    • 250 g mrożonego groszku

    • 3 ziemniaki

    • 1 cebula

    • 1 ząbek czosnku

    • 30 g masła

    • 100 ml śmietany

    • kilka gałązek mięty

    • sól do smaku

    GOTOWANIE

    1. Zagotuj wodę, włóż do niej ziemniaki, pokrojone w małe kostki, gotuj przez 10 minut.

    2. Roztop masło na patelni, usmaż cebulę na złoty kolor.

    3. Połącz groszek, ziemniaki i cebulę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

    4. Posól zupę do smaku.

    5. Wlej śmietanę, dodaj posiekany czosnek, drobno posiekane liście mięty, zagotuj zupę, zdejmij z ognia.

    6. Zupa groszkowa z miętą jest gotowa. Smacznego!

    Gotowanie tych zup zajmuje bardzo mało czasu. Zupy te doskonale zaspokajają głód, i pozostawiają uczucie lekkości. Pozwól sobie i swoim bliskim na kolejne kulinarne arcydzieło!