Polecam ten przepis gdyż jego przygotowanie zdecydowanie nie jest skomplikowane i nie trwa dłużej niż 15 minut. A do tego jego smak jest po prostu wyśmienity!
Składniki na ciasto :
-
250 g mąki tortowej
-
100 g cukru
-
50 g miękkiego masła
-
2 jajka
-
1 łyżka sody
-
1 łyżka stołowa płynnego miodu
Składniki na krem:
-
mleko
-
200 g masła
-
100 g cukru
-
250 ml śmietanki 30 %
-
2 opakowania puddingu bez gotowania (np dr Oetkera) o smaku śmietankowym
-
cukier waniliowy
-
3 żółtka jaj
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Zasadniczo przygotowanie ciasta polega na tym, że wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Jedna warstwa będzie dołem a druga górą ciasta. Górna warstwa powinna być cieńsza. Wlać ciasto do obu blach, a następnie umieścić je w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia jest krótki ze względu na wysokość ciasta i wynosi około 5-10 minut.
Podczas pieczenia przygotować krem
Gdy ciasto jest w piekarniku, masz czas na przygotowanie krem. Podstawą jest pudding, zrobiony zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zaczyna gęstnieć, dodaje żółtka i mieszam.
Następnie do kremu dodaje się miękkie masło. Kolejnym krokiem będzie ubicie śmietany z pozostałym cukrem.