Aller au contenu
Accueil » Połączenie Pysznego Ciasta I Aksamitnego Kremu Powali Cię Na Kolana, Koniecznie Wypróbuj To Słynne Ciasto.

Połączenie Pysznego Ciasta I Aksamitnego Kremu Powali Cię Na Kolana, Koniecznie Wypróbuj To Słynne Ciasto.

    Polecam ten przepis gdyż jego przygotowanie zdecydowanie nie jest skomplikowane i nie trwa dłużej niż 15 minut. A do tego jego smak jest po prostu wyśmienity!

    Składniki na ciasto :

    • 250 g mąki tortowej

    • 100 g cukru

    • 50 g miękkiego masła

    • 2 jajka

    • 1 łyżka sody

    • 1 łyżka stołowa płynnego miodu

    Składniki na krem:

    • mleko

    • 200 g masła

    • 100 g cukru

    • 250 ml śmietanki 30 %

    • 2 opakowania puddingu bez gotowania (np dr Oetkera) o smaku śmietankowym

    • cukier waniliowy

    • 3 żółtka jaj

    Sposób przygotowania:

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Zasadniczo przygotowanie ciasta polega na tym, że wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

    Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Jedna warstwa będzie dołem a druga górą ciasta. Górna warstwa powinna być cieńsza. Wlać ciasto do obu blach, a następnie umieścić je w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia jest krótki ze względu na wysokość ciasta i wynosi około 5-10 minut.

    Podczas pieczenia przygotować krem

    Gdy ciasto jest w piekarniku, masz czas na przygotowanie krem. Podstawą jest pudding, zrobiony zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zaczyna gęstnieć, dodaje żółtka i mieszam.

    Następnie do kremu dodaje się miękkie masło. Kolejnym krokiem będzie ubicie śmietany z pozostałym cukrem.

    Gdy ciasto jest upieczone i przestygnie, na blaszkę z grubszym ciastem wykładamy przygotowany wcześniej krem z puddingów, wyrównujemy aby krem był gładko i równo wyłożony.

    Kolejno czas na warstwę ubitej śmietany. Następnie ostrożnie przykrywamy krem drugim, cieńszym ciastem. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!