Aller au contenu
Accueil » Odcedzasz Makaron W Zlewie Przez Durszlak? Zobacz, Dlaczego To Wielki Błąd

Odcedzasz Makaron W Zlewie Przez Durszlak? Zobacz, Dlaczego To Wielki Błąd

    W moim domu jemy makaron kilka razy w tygodniu – i zawsze robię z nim to samo zaraz po ugotowaniu. Przelewam zawartość garnka do durszlaka, a gdy woda ścieknie, nakładam go na talerze i polewam sosem.

    Jeśli zawsze odcedzasz makaron przez durszlak, po tym co tu przeczytasz już więcej tego nie zrobisz.

    Brzmi zupełnie rozsądnie, ale właśnie okazało się,

    że przez całe życie robiłem to źle!

    Poniższa włoska metoda (z samego źródła) umożliwia przygotowanie makaronu w najlepszym wydaniu. Co najważniejsze, wcale nie jest skomplikowana. Jeśli więc nie chcesz wciąż powtarzać tych samych błędów, czytaj dalej!

    Szef kuchni Andrew Carmellini wie, jak wydobyć z makaronu to, co najlepsze. Według niego odcedzanie makaronu na durszlaku i wylewanie wody do zlewu to głupota. Woda po gotowaniu makaronu może być bowiem wykorzystana, by jeszcze poprawić jego smak.

    Niemądre jest też opłukiwanie makaronu wodą, ponieważ tracimy wtedy część z jego aromatu.

    Trzecim powszechnym błędem jest dodanie sosu dopiero, gdy makaron jest już na talerzu. W ten sposób makaron sklei się i straci jeszcze więcej smaku.
    Co zatem robić?

    Wyłów makaron i wrzuć do sosu.

    Podsmaż razem i pozwól, by wszystko dusiło się razem przez minutę, w ten sposób makaron nasiąknie smakiem sosu.
    Następnie weź chochlę i nalej trochę wody po makaronie do garnka z sosem, by nadać makaronowi jeszcze lepszego smaku.

    Na koniec, dodaj trochę masła…

    …oliwy z oliwek…

    …i startego sera. Teraz Twój makaron będzie kremowy i pyszny.

    Dodaj dowolne przyprawy i podawaj! Właśnie przygotowałeś makaron w prawdziwym włoskim stylu!