Aller au contenu
Accueil » Kotleciki Ziemniaczane – Miękkie I Delikatne. Moje Dzieci Się Nimi Zajadają.

Kotleciki Ziemniaczane – Miękkie I Delikatne. Moje Dzieci Się Nimi Zajadają.

    Moja ukochana babcia była nie tylko życzliwą i mądrą kobietą, ale także wspaniałą gospodynią. To od niej dowiedziałam się o ogromnej liczbie potraw, które teraz gotuję z przyjemnością dla swojej rodziny.

    Jedną z takich potraw są właśnie te kotleciki, do których można również wykorzystać ugotowane ziemniaki z wczoraj. Jest to genialny pomysł na obfity obiad. A moja rodzina uwielbia je w połączeniu z sosem grzybowym. Jednak można je również podać jako sycące śniadanie lub popołudniową przekąskę, a także podawać zamiast przystawki do dań mięsnych i rybnych.

    SKŁADNIKI

    • 6-7 małych ziemniaków

    • 70 g twardego sera

    • 1 jajko

    • 1 cebula

    • bułka tarta

    • sól do smaku

    • 20 g masła

    • olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE

    1. Jeśli nie masz ziemniaków z wczoraj, zacznij od ich ugotowania w osolonej wodzie. Następnie je odcedź i ostudź.

    2. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę obierz i pokrój w małe kostki.

    3. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj tarty ser i pokrojoną cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj.

    4. Z ciasta ziemniaczanego uformuj kotleciki równej wielkości.

    5. Obtocz wszystkie w bułce tartej i zrób nacięcia na kształt siateczki.

    6. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu, dodaj trochę masła.

    7. Smaż kotleciki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor.

    8. Kotleciki ziemniaczane gotowe.

    Smacznego!