Aller au contenu
Accueil » Kilka Ziemniaków I Trochę Mięsa Mielonego I Ta Pyszna Zapiekanka Ląduje Na Twoim Stole.

Kilka Ziemniaków I Trochę Mięsa Mielonego I Ta Pyszna Zapiekanka Ląduje Na Twoim Stole.

    Wykorzystaj kilka ziemniaków, dołóż niewielką ilość mięsa mielonego, a stworzysz przepyszną i oryginalną zapiekankę.

    Do czego wykorzystać ziemniaki i mięso mielone?

    Jeśli posiadasz ziemniaki i mięso mielone, w bardzo prosty sposób przygotujesz pyszne i treściwe danie – zapiekankę ziemniaczaną. Chociaż składniki wydają się bardzo proste, to danie swoja oryginalnością zachwyci niejednego smakosza dań jednogarnkowych.

    Jedyne czego potrzebujesz, aby przygotować tę potrawę, to wymienione składniki, trochę czasu i chęci do pracy. Najistotniejsze w w tej zapiekance jest przygotowanie pysznego farszu. Dobrze wyrobione mięso, doprawione ulubionymi przyprawami stanowi jego bazę. Jeszcze tylko czosnek i cebula, i można zabrać się do formowania niewielkich kuleczek, które będziemy przekładać ziemniakami. Do pracy!

    Składniki:

    • 600 gram ziemniaków

    • 550 gram mielonego z wieprzowiny

    • 3 pomidory

    • 120 gram sera mozzarella lub suluguni

    • 1 średniej wielkości cebula

    • 1-3 ząbki czosnku

    • 1/2 łyżeczki soli

    • 1/2 łyżeczki ziół włoskich

    • 1 łyżeczka mielonej papryki

    • mielony czarny pieprz

    Przygotowanie

    Obierz cebulę i czosnek. Przygotowane warzywa drobno posiekaj.

    Przełóż mięso mielone do miski, dodaj przygotowane wcześniej cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem, ziołami włoskimi oraz mieloną papryką. Dobrze zagnieć mięso, aby smaki połączyły się. Następnie uformuje niewielki kulki mięsne.

    Ziemniaki cienko obierz, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Przekładaj do miski z zimną wodą, aby nie zmieniły koloru.

    Przygotuj okrągłe naczynie żaroodporne. Ziemniaki i mięsne kulki układaj na przemian.

    Z pomidorów przygotuj sos. Zmiksuj dokładnie w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie polej sosem pomidorowym przygotowaną potrawę.

    Danię wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Ser wykorzystaj pod koniec pieczenia, posypując nim zapiekankę. Poczekaj aż się rozpuści i możesz serwować swoje popisowe danie.

    Smacznego !