Posiadanie ogrodu lub ziemi uprawnej to wielki atut. Oto jak ekonomicznie rozmnażać drzewa oliwne.
Przycinanie drzewka oliwnego
Miasto jest piękne; morze jest piękne, ale także zanurzenie rąk w ziemi i poczucie kontaktu z naturą daje nieopisane emocje. Oczywiście, jak mawiali Łacinnicy, „de gustibus non disputandum est”, czyli „o gustach się nie dyskutuje”. I właśnie dlatego wybieramy nasze hobby w odniesieniu do tego, co sprawia, że czujemy się dobrze. Są tacy, którzy uwielbiają spędzać czas spacerując po miejskich alejkach i tacy, którzy nie mogą obejść się bez morza, choćby tylko po to, by na nie popatrzeć. Są też tacy, którzy godzinami spędzają czas na świeżym powietrzu, zajmując się sztuką ogrodniczą.
Kwiaty, rośliny i drzewa nie mają tajemnic dla pasjonatów. Pielęgnacja własnego ogrodu to nie tylko regeneracja ciała i umysłu, ale także świetny sposób na spędzenie wolnego czasu i poświęcenie się uprawie tego, czym w odpowiednim czasie będziemy mogli cieszyć się z najbliższymi. Wiele osób, które mają dużą otwartą przestrzeń w domu – lub w jego pobliżu – często sadzi jedno lub więcej drzew oliwnych. A to, jak wiadomo, gwarantuje produkcję doskonałej oliwy.
W niektórych przypadkach może istnieć potrzeba lub chęć zwiększenia liczby drzew oliwnych w ogrodzie. Ale aby kupić nową roślinę, w zależności od jej wielkości i wieku, trzeba wydać trochę pieniędzy, na co nie każdy, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, może sobie pozwolić. W takich przypadkach istnieje jednak bezpłatna metoda, która pozwala nam dać życie nowym drzewom oliwnym całkowicie niezależnie.
ROZMNAŻANIE DRZEWKA OLIWNEGO: JAK TO ZROBIĆ BEZ WYDAWANIA PIENIĘDZY
Nie, to nie żart: naprawdę możliwe jest uzyskanie nowych drzewek oliwnych bez konieczności zakupu nowej rośliny. W tym celu należy jednak posiadać już drzewko oliwne, które może być piękne i silne.
Jak rozmnożyć drzewko oliwne
Po pierwsze, zaczynamy od wycięcia gałęzi z naszego drzewka oliwnego, ale nie byle jakiej. Wybrana gałąź musi mieć ponad rok. Następnie, początkowo wszystko, co musimy zrobić, to pozostawić ją do namoczenia na około dwanaście godzin.
Po upływie niezbędnego czasu będziemy potrzebować skrzynki, aby umieścić w niej mieszankę gleby, torfu i dojrzałego obornika. Po przygotowaniu podłoża możemy przesadzić gałąź pozostawioną wcześniej do namoczenia do skrzynki i pamiętać o codziennym podlewaniu przez co najmniej dwa miesiące. W ten sposób uformują się nowe korzenie, po czym nasza mała roślina oliwna może zostać przeniesiona do ziemi.
Właściwości i korzyści płynące ze stosowania oliwy
Kuchnia włoska jest jedną z najlepszych, najsmaczniejszych i najbardziej cenionych na świecie, a to również dzięki wysokiej jakości surowcom, których używamy do gotowania. Możliwość uprawiania ich własnymi rękami stanowi ogromną wartość dodaną, o czym doskonale wiedzą ci, którzy mają szczęście posiadać drzewa oliwne i produkować własną oliwę.
Korzyści płynące z oliwy
„Zielone złoto”, jak często jest nazywana, jest nie tylko idealna do przyprawiania naszych potraw, ale także niezbędna dla naszego organizmu. Zawiera dużą dawkę witamin, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i dba o nasz układ krążenia. Olej ten ma również wspaniałe właściwości nawilżające, które odżywiają i nadają naszej skórze i włosom lśniący, zdrowszy wygląd.