Jak wiadomo, lenistwo jest motorem postępu. Moje dzieci bardzo lubią naleśniki, ale niestety tak naprawdę nie lubię ich smażyć. Zajmuje to sporo czasu i potrafią się przypalić. Te irytujące doświadczenia zmusiły mnie do znalezienia rozwiązania.

I oto jest delikatny, rozpływający się w ustach…

SKŁADNIKI
-
250 ml mąki
-
450 ml mleka
-
2 jajka
-
25 g masła
-
1 łyżka cukru
-
sól do smaku
-
blaszka do pieczenia 20 x 30 cm
PRZYGOTOWANIE
1. Jajka roztrzep w misce z odrobiną mleka (mleko nie powinno być zimne).

2. Dodaj szczyptę soli i cukru. Ci, którzy kochają słodycze, mogą dodać więcej niż jedną łyżkę.
3. Powoli dodawaj mąkę i mieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Następnie rozcieńcz pozostałym mlekiem do konsystencji gęstej śmietany.

4. Przykryj miskę z ciastem folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut.
5. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i rozgrzej ją w gorącym piekarniku.
6. Roztop masło, wlej do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj.
7. Wlej ciasto do gorącej blaszki.

8. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20–25 minut. W tym czasie ciasto urośnie, a następnie osiądzie.

9. Pokrój naleśnik na porcje i podawaj.

10. Fińskie naleśniki z piekarnika gotowe.