Aller au contenu
Accueil » Drożdżowe Rogaliki Z Dżemem – Nie Zapowiedziani Goście Cię Nie Zaskoczą.

Drożdżowe Rogaliki Z Dżemem – Nie Zapowiedziani Goście Cię Nie Zaskoczą.

    Miękkie, pachnące są ulubionym przysmakiem nie tylko dla dzieci. Można wykonać je z dżemem, makiem lub orzechami.

    SKŁADNIKI

    • 500 g mąki

    • 2 łyżeczki suchych drożdży

    • 5 łyżek cukru

    • 2 jajka

    • 75 g masła

    • 200 ml mleka

    • 0,5 łyżeczki soli

    • 2 łyżki nasion sezamu

    • 100 g dżemu do napełniania

    PRZYGOTOWANIE

    1. Wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.

    2. Przesiej mąkę do miski, dodaj pozostały cukier, sól, jajko i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto.


    3. Dodaj olej, zagnieć całość i pozostaw na 1 godzinę, aby wyrosło.


    4. Gotowe ciasto podziel na 12 części. Przykryj ręcznikiem i odstaw na kolejne 10 minut.

    5. Rozwałkuj każdą kulkę w wydłużony placek, nieco dłuższy niż dłoń.


    6. Nałóż łyżkę nadzienia na jednej krawędzi i zaciśnij, aby nadzienie nie wyciekło.


    7. Wykonaj cztery cięcia z drugiej strony i uformuj bajgiel.


    8. Przenieś wszystkie rogaliki na blaszkę, obłożonej papierem do pieczenia.

    9. Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem.


    10. Posyp sezamem (w razie potrzeby – cukrem lub makiem).


    11. Piecz przez 20–25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

    12. To wszystko, bułeczki z dżemem z ciasta drożdżowego są gotowe.

    Smacznego!