Aller au contenu
Accueil » Domowe Karmelowe „Krówki” Z Orzeszkami Ziemnymi – Moje Dzieci Nie Kończą Na Jednej.

Domowe Karmelowe „Krówki” Z Orzeszkami Ziemnymi – Moje Dzieci Nie Kończą Na Jednej.

    Ten prosty i szybki przepis na domowe „Krówki” z pewnością przypadnie ci do gustu. Z tych 4 popularnych składników wyczarujesz to, czego twoje pociechy domagają się najczęściej. Natomiast ty będziesz zadowolona z minimalnego wysiłku i poświęconego czasu na to, żeby je uszczęśliwić…

    SKŁADNIKI

    • 1 łyżka orzeszków ziemnych

    • 1 łyżka mleka

    • 700 g cukru

    • 80 g masła

    PRZYGOTOWANIE

    1. Do mleka dodaj 600 g cukru (odłóż 100 g), postaw na małym ogniu i gotuj przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

    2. Orzeszki ziemne obierz z łupinek i upraż na złoty kolor w piekarniku lub na patelni.

    3. Wsyp pozostały cukier do suchej patelni i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier rozpuści się i zamieni w brązowy karmel.

    4. Połącz karmel z gotowanym mlekiem. Wszystko razem gotuj na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.

    5. 5 minut przed wyłączeniem należy dodać masło do mieszanki, stopić, a następnie zdjąć garnek z ognia.

    6. Formę, w której schłodzisz masę karmelową, pokryj papierem do pieczenia i posyp orzeszkami ziemnymi. Potem zalej orzeszki ziemne gorącą mieszanką karmelową i pozostaw w chłodnym miejscu, aż do całkowitego zastygnięcia.

    7. Zostaje tylko pokroić schłodzoną masę na małe kosteczki i pierwszorzędne domowe „Krówki” gotowe.

    Smacznego!