Ciasto, które wyglądem przypomina lekką, kolorową chmurkę a dzięki idealnie dobranym składnikom łączy w sobie wiele smaków i wygląda bardzo efektownie. Wszytko to, za sprawą połączenia kruchego ciasta, galaretki z malinami, kremu z mascarpone oraz delikatnej bezy na wierzchu. Przygotowanie Malinowej Chmurki jest łatwe, jednak wymaga poświęcanie czasu, którego na pewno nie będziecie żałować.
Słodki krem, kwaśne maliny wraz z kruchym ciastem przypadną do gustu wszystkim, zadowolą największych smakoszy i to niejednokrotnie!
Wskazówka:
ze względu na długość czasu przygotowywania poszczególnych „warstw” warto zacząć od kruchego ciasta oraz bezy a na końcu połączyć je z pozostałymi składnikami.
KRUCHE CIASTO
składniki:
-
4 żółtka
-
45 gram cukru
-
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
180 gram mąki pszennej
-
120 gram zimnego masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w misce oraz zagniatać rękami aż do momentu, gdy wszystkie składniki się połącza a ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie ciasto należy owinąć folią spożywczą oraz umieścić w lodówce na około 60 minut.
Po upływie wskazanego czasu ciasto trzeba wyciągnąć z lodówki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 cm x 25 cm. Można je lekko rozwałkować lub ręcznie ugnieść w celu równomiernego rozprowadzenia na blaszce. Następnie należy umieścić je ponownie w lodówce na około 30 minut. Po upływie czasu ciasto trzeba wyciągnąć oraz nakłuć równomiernie widelcem i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.
WARSTWA MALINOWA
składniki:
-
3 galaretki o smaku malinowym
-
3,5 szklanki wody
-
600 gram świeżych lub mrożonych malin (mrożone maliny trzeba wcześniej odmrozić i pozostawić aż ociekną z wody.
Przygotowanie:
Galaretki należy rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Do ostudzonych galaretek należy dodać maliny i całość wymieszać. Galaretkę z malinami wstawić do lodówki. Lekko stężoną galaretkę (półpłynną) rozlać równomiernie na kruche ciasto. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
KREM
składniki:
-
600 gram schłodzonej śmietanki 36%
-
250 gram schłodzonego serka mascarpone
-
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę z cukrem pudrem oraz mascarpone ubić mikserem tak, aby powstała jednolita, gęsta masa. Przygotowany krem należy wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto z galaretką.
BEZA
składniki:
-
4 białka
-
150 gram cukru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Białka ubić ręcznie bądź mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukier oraz na sam koniec mąkę ziemniaczaną.
Formę o rozmiarze 30 cm x 25 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią równomiernie ubite białka. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Umieścić w piekarniki i piec przez 60 minut w temperaturze 140 stopni. Po upływie tego czasu trzeba uchylić drzwiczki piekarnika pozostawić bezę jeszcze na 15 minut. Po wystudzeniu wyłożyć beze na wierzch ciasta.