Aller au contenu
Accueil » Rozgrzewająca I Aromatyczna Zupa Kalafiorowa, Według Przepisu Mojej Teściowej

Rozgrzewająca I Aromatyczna Zupa Kalafiorowa, Według Przepisu Mojej Teściowej

    Wypróbuj ten przepis na szybką i pyszną zupę kalafiorową, która idealnie rozgrzeję Cię. Przepyszna, klasyczna zupa kalafiorowa, pełna zdrowych i smacznych dodatków.

     

    Składniki:

    • 1 główka średniej wielkości kalafiora, podzielona na różyczki

    • 1 startą marchewkę

    • 1/4 szklanki pokrojonego selera

    • 2 szklanki wody

    • 1 kostka bulionu mięsnego lub warzywnego (można go zastąpić 2 kubkami gotowego bulionu zamiast 2 szklankami wody)

    • 3 łyżki masła

    • 3 łyżki mąki

    • szczypta soli

    • szczypta pieprzu

    • 2 szklanki mleka

    • 1 szklankę tartego sera cheddar

    • słodka lub ostrą papryka, ulubione przyprawy, zioła

    Sposób przygotowania :

    Pokrój kalafior w małe różyczki. Zetrzyj marchewkę i pokrój seler na małe kawałki.

    Włóż kalafior, marchew i seler do garnka i zalej samym bulionem lub wodą z bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotuj przez 12-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie.

    W rondlu rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać mąkę, sól i pieprz.

    Następnie stopniowo dodawać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować z ciągłym mieszaniem przez 2 minuty, do zgęstnienia.

    Zmniejsz płomień i dodaj starty ser.

    Przygotowaną mieszankę dodać do garnka z zupą, wymieszać.

    Smacznego!