To fantastyczny przepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne naleśniki, szukają dla nich alternatywy i chcieliby spróbować delikatnych, aromatycznych placów ziemniaczanych z wytrawnym farszem. Są fenomenalnie cienkie, pachnące, bo z dodatkiem Twoich ulubionych ziół. Mogą być daniem samodzielnym lub stanowić świetną bazę do innych potraw. Wykonanie jest banalnie proste:
Składniki:
-
4-5 średniej wielkości ziemniaków,
-
250 – 300 g mąki pszennej,
-
3 jaja,
-
5 łyżek oleju (najlepiej słonecznikowy),
-
250 – 300 ml mleka,
-
łyżka cukru,
-
3 – 4 ząbki czosnku,
-
ulubione zioła do smaku (pietruszka, szczypiorek, tymianek, rozmaryn…),
-
sól do smaku.
Przygotowanie:
1. W osolonej wodzie ugotuj do miękkości obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
2. Po ostudzeniu zmiksuj je na gładką, jedwabistą masę wraz z wodą, w której się gotowały. Możesz do tego użyć blendera, lub miksera z końcówką do zupek niemowlęcych.
3. Do uzyskanej papki dodaj czosnek, najlepiej go wcześniej zmiażdżyć lub zblendować z masą ziemniaczaną. Dodawaj kolejno: mleko, jajka, 1 łyżeczkę soli (według uznania) i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki i na koniec wlej olej rośliny. Składniki należy ponownie dokładnie wymieszać i pozostawić masę, aby „odpoczęła” około 25-30 minut.
4. Placki smaż tak jak naleśniki – na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Na każdy z nich, po wylaniu na patelnię, posyp kilka szczypt swoich ulubionych ziół. Porcje powinny być dość cienkie. Uwaga: nasze naleśniki ziemniaczane są bardziej kruche niż naleśniki – odwracaj je ostrożnie.
5. Naleśniki ziemniaczane mogą być bazą dla różnych rodzajów farszu: mięsnego lub też wegetariańskiego. Pięknie się prezentują z kolorowymi warzywami czy grzybami. Sosy możesz dobrać wedle Twoich kulinarnych upodobań.
Życzymy smacznego.