Aller au contenu
Accueil » Devolay Z Masłem I Koperkiem – W Moim Domu Często Gości Na Stole.

Devolay Z Masłem I Koperkiem – W Moim Domu Często Gości Na Stole.

    Każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł kurczaka w tej postaci. Serwowany jest niemal w każdej restauracji, podawany na weselach i przyjęciach. Sami również przygotowujemy je na rozmaitych uroczystościach rodzinnych i tak całkiem zwyczajnie…na obiad. Mogą kryć w sobie nadzienie serowe, ziołowe lub pieczarkowe, ale zawsze po przekrojeniu musi wypłynąć z niego masło…

    Ten kto jeszcze nie miał okazji go spróbować, niech zakasa rękawy i do dzieła!

    SKŁADNIKI

    • 500 g fileta z kurczaka

    • 200 g masła

    • 100-150 g mąki

    • 2 jajka

    • 1 pęczek koperku

    • sól, pieprz do smaku

    • 3-4 ząbki czosnku

    • bułka tarta

    • olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE

    1. Wyjmij kostkę masła z lodówki i odstaw na chwilę, aby uzyskało temperaturę pokojową. Umyj, osusz i drobno posiekaj koperek. Obierz i posiekaj również czosnek.
    W wygodnym pojemniku połącz miękkie masło, olej, koperek i czosnek. Posól do smaku i dobrze wymieszaj.

    2. Zroluj przygotowaną pastę w ciasny wałeczek (możesz użyć matę bambusową do sushi). Na matę rozłóż folię spożywczą, polaną mieszaninę oleju i ziół. Owiń wałeczek z pasty folią i włóż do zamrażalnika ma 25-20 minut.

    3. W zależności od tego, jaką wielkość mają mieć nasze devolaye, dzielimy filety z kurczaka na dwie lub nawet trzy części. Każdą część rozbij przez folię spożywczą z obu stron.

    4. Ubitego fileta posól i popieprz według uznania.

    5. Przygotuj panierkę: roztrzep jajka, do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą. Wyjmij zmrożoną wcześniej pastę i pokrój na kawałki- w zależności od ilości devolayów.

    6. Na rozbitego i przyprawionego fileta układaj pokrojoną pastę i owiń mięsem tak, aby nadzienie było szczelnie zamknięte w środku.

    7. Nie martw się, jeśli przy rozbijaniu zrobi się mała dziurka w filecie. Będzie panierowany podwójnie, więc farsz nie powinien wylecieć.

    8. Obtaczaj devolaye najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Potem znów w mące,jajku i bułce.

    9. Wlej olej na patelnię, pozwól mu się dobrze rozgrzać, a następnie ostrożnie wkładaj devolaye na gorący olej. Kiedy się lekko zarumienią (po ok. 5 minutach), przełóż je na blaszkę i dopiecz w piekarniku przez 15 minut.

    10. Devolay doskonale łączy się z wieloma surówkami, ziemniakami lub ryżem.

    Smacznego!