Proste i szybkie przepisy na pyszne ciasta to receptury dominujące w kuchni każdej gospodyni. Sprawdzone, błyskawiczne przygotowanie to sposób na spędzanie w kuchni jak najmniej czasu, a tym samym na cieszenie się wspólnym czasem z rodzina i przyjaciółmi.
„Sernik z rosą”
Sernik z rosą to ciasto, które zachwyca nie tylko nieziemskim smakiem. Po ostygnięciu zaobserwować możemy… magię!!! Na powierzchni sernika zaczynają pojawiać się małe kropelki. Jaką tajemnicę w sobie kryją? Dowiemy się zaraz po przygotowaniu.
Ciasto – składniki
-
mąka pszenna – 250 gramów
-
masło – 80 gramów
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 jajko
-
cukier – 2 łyżki stołowe
Nadzienie serowe – składniki
-
twaróg – 500 gramów
-
cukier – 100 gramów
-
3 żółtka jaj
-
kwaśna śmietana – 100 gramów
-
kasza manna – 1 łyżka stołowa
-
wanilia w proszku/ aromat waniliowy – szczypta/ kilka kropel
Piana – składniki
-
3 białka jaj
-
cukier puder – 3 łyżki stołowe
Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Posiekaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia. Masło można również zetrzeć na tarce, aby łatwiej je połączyć z sypkimi produktami. Jajo ubij z cukrem i wymieszaj z masłem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Otrzymane ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Kolejnym etapem jest przygotowanie nadzienia serowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w blenderze. Z żółtek, twarogu, śmietany, kaszy manny, cukru powinna powstać jednolita konsystencja.
Najważniejszym krokiem, który pozwoli otrzymać „rosę” jest piana. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.