Takie delikatne, sycące mięsno-ryżowe danie serwowała nam moja babcia, kiedy byliśmy jeszcze mali. Nigdy nie zapomnę tego aromatycznego pomidorowo-śmietanowego, delikatnego i kremowego sosu. Teraz ja podaję te klopsiki moim pociechom. Uwielbiają je tak jak ja. Do dzieła!

SKŁADNIKI
-
500 g mielonego mięsa wieprzowego
-
0,3-0,5 szklanki ryżu (surowego)
-
1 cebula
-
1 jajko
-
sól, pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA SOS
-
1 łyżka śmietany
-
1 łyżka mąki
-
1 łyżka przecieru pomidorowego
-
1 liść laurowy
-
1,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
1. Opłucz ryż, zalej wodą w proporcjach 1:1 i ugotuj na pół miękko. Po ostudzeniu, wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, jajko, sól i pieprz.

2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z mięsem i masuj, aż będzie gładkie i gęste.

3. Mocz ręce w wodzie i formuj małe kulki, a następnie obtocz je w mące.

4. Obsmaż klopsiki na patelni bez przykrycia na złoty kolor i przełóż je do garnka.

5. Z mąki zrób zasmażkę i dodaj do niej koncentrat pomidorowy, dolej 1 szklankę wody i dokładnie wymieszaj. Posól i gotuj kilka minut, a następnie zalej klopsiki. Duś na małym ogniu 10 minut pod przykryciem.

6. Na koniec wymieszaj pół szklanki zimnej wody ze śmietaną. Wlej do garnka z klopsikami, przykryj i duś przez kolejne 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania, dodaj umyty liść laurowy. Podawaj na gorąco jako samodzielne danie, lub z puree ziemniaczanym.

Smacznego!